Seminari 2018-03-29T01:56:29+00:00

BEST-ovi seminari

Zaboravi dosadna predavanja i spavanje na satu! Ovi seminari su sve samo ne dosadni, a jedini način da to provjeriš je da se prijaviš na jedan od njih. Svake se godine preko 7000 studenata iz raznih dijelova Europe prijavljuje na BEST-ove seminare. Zanima te kako se prijaviti na seminar? Ovdje možeš naći sve informacije koje te zanimaju.

BEST-ovi seminari se održavaju u četiri godišnja doba – jesen, zima, proljeće i ljeto, te se zbog toga cjelokupni program naziva Vivaldi. Namijenjeni su studentima tehničkih i tehnoloških fakulteta te traju jedan do dva tjedna. Na njima sudjeluju studenti s 94 sveučilišta diljem Europe. Predavanja drže sveučilišni profesori i zbog toga na većini seminara možeš dobiti i ECTS bodove. No, ne strahujte, predavanju su iznimno zanimljiva i najčešće ne prelaze 30 radnih sati.

Osim seminara (BEST courses), nudimo i inženjerska natjecanja (BEST engineering competition) te događanja s edukacijskom tematikom (BEST events on Education).

Svaki seminar ima drugu tematiku, te možeš izabrati ono što te najviše zanima. Dodatna je prednost ta što možeš birati koji seminar ćeš pohađati ovisno o najdražem godišnjem dobu!

Osim što možeš upotpuniti svoje znanje iz područja koja te zanimaju, imaš priliku upoznati grad u kojem se održava seminar. Tako možeš posjetiti mnoge europske metropole i pritom se dobro zabaviti. Tijekom dana, osim predavanja, organizatori pripremaju razne aktivnosti koje mogu uključivati izlete, razgledavanje grada ili igre, a navečer se pripremi na lude provode po gradu. Čeka te nezaboravno iskustvo upoznavanja, novih prijateljstava, tonu zabave i ludih partija.

Organizatori seminara ti osiguravaju smještaj i hranu. Cijena seminara zavisi od seminara do seminara, a za hrvatske studente iznosi najviše 15 €. Ova cijena se odnosi na BEST learning events s popisa seminara, a ne i na BEST leisure events. Svaki seminar prima 24 participanta, a prijavljuješ se tako da pošalješ motivacijsko pismo. Upute za pisanje motivacijskog pisma možeš naći na našoj stranici. Ako i dalje imaš pitanja, slobodno se javi mailom ili nas posjeti na našem redovnom sastanku na FER-u 19:45.

Prijavi se, budi dio najzabavnijeg seminara u životu!

Općenito o BEST-ovim seminarima

Da. Seminari su vremenski organizirani po sezonama. Godina sadrži 4 sezone (proljeće, ljeto, jesen, zima) i studenti se mogu prijaviti na seminare u sezoni koja trenutno traje.

BEST-ova događanja traju 1 do 2 tjedna. Pogledaj listu seminara za primjere.

U rad BEST-a uključeno je 96 europskih sveučilišta i na svakome od tih sveučilišta kroz godinu (dakle, ne u svakoj sezoni) održavaju se seminari. Pogledaj popis seminara kako bi vidio primjere.

Postoje 3 tipa BEST Courses događanja:
BEST Course on TechnologyBEST Course on Career Related Skills i BEST Course on Languages.

Teme seminara su najčešće tehničke i tehnološke tematike. Pogledaj popis seminara i stranice odabranih seminara kako bi saznao više o temi.

Osim seminara koje nose naziv BEST courses, BEST za studente organizira i BEST Events on Education i BEST Engineering Competition za koja vrijede slična pravila. BEST organizira i BEST leisure event koja imaju znatno veću cijenu i isključivo su zabavnog karaktera.

BEST forumi o edukacijskim pitanjima okupljaju studente inženjere, profesore i ponekad predstavnike firmi iz Europe u trajanju od oko 6 dana sa ciljem procjene postojećih i pronalaženja novih metoda u visoko inženjerskom obrazova nju. Trenutno postoje dva tipa takvih događanja: BEST Symposia on Education i BEST, Academics and Companies.

Engineering Competition je događanje na kojem se timovi studenata natječu u različitim kategorijama koristeći svoja tehnička i ne-tehnička znanja. Kategorije su: timski dizajn, studije slučaja (case study), pregovaranje i debate.

Na BEST-ovim seminarima studenti slušaju predavanja sveučilišnih profesora ili stručnjaka iz tvrtki. Česti su i posjeti tvrtkama i praktičan rad u laboratoriju. Studenti na ovim događanjima mogu dobiti ECTS bodove jer krajem seminara polažu i ispit (ispit može biti pismeni, usmeni ili grupna prezentacija).

Za svaki seminar je određena drugačija cijena i ta cijena se jasno navodi za svaki seminar u kategoriji ‘fee’. Cijena koju studenti iz Hrvatske plaćaju iznosi trećinu (1/3) navedene cijene jer Hrvatska spada u grupu euroskih zemalja koje nemaju najviši standard. Najveća cijena je 45 eura, odnosno 15 eura za hrvatske studente.

BEST želi omogućiti što široj populaciji studenata sudjelovanje na ovim događanjima i zbog toga su postavljeni ovi standardi za organizatore seminara. Zbog toga podružnice BEST-a ostvaruju suradnju s tvrtkama, sveučilištima i ostalim institucijama koje na razne naćine podupiru organizaciju ovih događanja.

Možete, ali u većini slučajeva ovakav scenarij je gotovo neostvariv. Naime, organizatori seminara većinom biraju studente iz različitih zemalja kako bi ostvarili što veću multikulturalnost, odnosno raznolikost među studentima. Nakon svakog seminara iskustva studenata su takva da i oni podupiru ovu filozofiju jer su time više motivirani upoznati nove ljude.

Ovaj kriterij ni na koji način ne pomaže niti odmaže sudjelovanju na seminarima. Pri biranju sudionika koristimo druge kriterije, a same teme seminara većinom zahtijevaju samo osnovno poznavanje tematike.

Da, znanje engleskog jezika je obavezno. Sva komunikacija na seminarima se odvija na engleskome, a tako i sama predavanja.

Seminari su kroz godinu vremenski organizirani po sezonama. Svaka godina sadrži 4 sezone (ljeto, jesen, zima, proljeće). Studenti se kod prijave mogu prijaviti samo na seminare u trenutnoj sezoni.

U vremenu održavanja seminara sve obvezatne aktivnosti i smještaj i hrana, uključeni su u cijenu seminara. Nije uključena cijena puta na seminar i taj dio studenti sami pokrivaju i organiziraju. Na seminar ionako dolaze studenti iz različitih zemalja pa nema smisla organizirati grupno putovanje.

BEST je volonterska organizacija i ima ograničene resurse. Svaki seminar treba imati određenu kvalitetu i zadovoljiti svoje kriterije. Sadašnja strategija BEST-a počiva više na kvaliteti nego na kvantiteti seminara. No zbog toga studenti imaju pravo prijaviti se na 3 seminara po sezoni i time imaju veće šanse biti primljeni na jedan od njih. Kod prijave više seminara student poreda seminare po važnosti (želji).

Kriterij pri odabiru je motivacijsko pismo koje se ispunjava kod prijave i eventualno odgovori na neka (većinom šaljiva) pitanja isto navedena u prijavi. Organizatori biraju sudionike po subjektivnoj procjeni. Cilj im je izabrati studente iz što više različitih zemalja te paziti da bude podjednak broj muških i ženskih sudionika.

Događanje koje nije akademskog karaktera i svodi se na čistu zabavu i druženje. Cijena ovih događanja je znatno veća i sudionici plaćaju punu cijenu. Ipak, za ovu cijenu studenti dobivaju dosta toga, odnosno cijeli doživljaj bude poprilično isplativ. Tipična ovakva događanja su jedrenje, ekstremni sportovi, boravak u nacionalnim parkovima, …

Prijava na seminare

U Hrvatskoj svi studenti Sveučilišta u Zagrebu mogu se prijaviti na BEST-ove seminare. Na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj zasada nema dovoljno interesa u ovome području.
Seminari su namijenjeni studentima tehničkih i tehnoloških fakulteta, no i ostali studenti sa sveučilišta imaju pravo na prijavu.

Pogledaj upustva na stranici “Courses“.

Obavijesti o mogućnostima prijave šaljemo na naše stranice i na našu mailing listu. Isto tako, registrirani korisnik na stranicama za prijavu na seminare može vidjeti na koje seminare se može prijaviti.

Cijena seminara koju svaki primljeni student mora platiti za prisustvovanje na seminaru. Hrvatski studenti plaćaju trećinu navedene cijene, što u praksi iznosi maksimalno 15€ za akademska događanja.

Polog koji studenti primljeni na seminar ostavljaju kao potvrdu da će otići na seminar. Studenti polog dobivaju natrag nakon što se vrate sa seminara i ispune upitnik o seminaru.

Pismo pomoću kojega se prijavljuješ na seminar. U pismu treba objasniti zašto želiš sudjelovati na tom seminaru i zašto bi baš tebe trebali izabrati. Ovo pismo je ujedno i jedini kriterij po kojemu se biraju sudionici seminara. Imaj na umu da ta pisma čitaju studenti, organizatori pojedinog seminara pa ono može biti i šaljivo i isto tako imati i neki ozbiljniji karakter.

Potvrda studentskog statusa. Pri registraciji svog korisničkog računa radi prijave na seminare potrebno je i ovjeriti (validirati) račun. Naime, svaki korisnik interneta se može prijaviti na seminar, ali ako nema potvrđen studentski status, njegova prijava neće biti valjana. Više o validaciji pogledaj na stranicama za prijavu na seminare.

Znači da tvoja prijava na seminare neće biti valjana jer nemaš potvrđen status studenta. Potrebno je ‘validirati račun’.

Po sezoni se možeš prijaviti na 3 seminara, a ukupno možeš biti primljen/a i sudjelovati na 3 seminara za vrijeme trajanja svog studiranja.

Kada si prijavljena (ulogirana) na BEST-ovim stranicama, na stranici My applications nalaze se bitnije informacije o tvojoj prijavi. Tamo će pisati obavijest je si li ili nisi primljen/a.

Što me čeka na seminaru?

Kontaktiraj nas putem e-maila i dobit ćeš daljna upustva.
Nešto više informacija nalazi se na stranici Prijava na seminare.

Na web stranicama pojedinog seminara nalazi se Survival guide u kojem se nalaze i neke od ovih informacija. Ako to nije dovoljno, pokušaj kontaktirati organizatore seminara za savjete. Dobit ćeš i kontakte ostalih sudionika seminara pa možeš upitati i njih. Na internetu možeš naći mnogo dobrih savjeta vezano uz ovo.

Sudionici seminara donose nešto hrane i pića iz svoje zemlje. Na International eveningu studenti prezentiraju hranu i pića koja su donijeli. To je ujedno i prilika za degustaciju dobara i iz drugih zemalja.

U sklopu seminara organizatori organiziraju i zabavno razgledavanje grada. Ono obično uključuje i rješavanje nekih zabavnih zadataka na putu.

U sklopu seminara, jednu večer sudionici organizirano posjećuju nekoliko lokalnih pubova i rješavaju zabavne zadatke.

Svaki seminar ima na svojim web stranicama dokument pod nazivom Survival guide. Tamo se nalaze bitne informacije o gradu u kojemu se organizira seminar i životu u njemu. Obično sadrži i osnovna upustva vezana uz dolazak do željenog grada.

Što nakon seminara?

Ako si sudjelovao/la na predavanjima seminara, nisi napravio/la štetu i na vrijeme si ispunio/la anketu vezanu uz seminar nakon pohađanja istoga, možeš dobiti natrag polog (deposit). Kontaktiraj nas za daljnja uputstva.

Na seminaru ćeš dobiti informacije o seminaru koji si pohađala. Naša preporuka jest kontaktirati ECTS koordinatora s pripadajućeg fakulteta. Više informacija o ECTS koordinatorima na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.